Kabinet wil kinderen met beperking minder snel vrijstellen van leerplicht

Het moet moeilijker worden om vanwege psychische of lichamelijke problemen een ontheffing te krijgen van de leerplicht.

Dat wil staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs), zo laat hij donderdag weten.

Volgens hem is het aantal vrijstellingen de afgelopen vijf jaar met 75 procent toegenomen. Zo waren er in het schooljaar 2010/2011 nog 3.100 kinderen die niet naar school hoefden, in 2015/2016 lag dit aantal al op 5.500.

Dekker wil dan ook dat gemeenten, voordat zij een vrijstelling geven, overleggen met het samenwerkingsverband van scholen in de regio.

Hij hoopt hiermee dat de leerlingen op een andere school alsnog een vorm van onderwijs krijgen. "Een deel van de kinderen met een vrijstelling kan misschien best gedeeltelijk naar school", vindt de staatssecretaris.

"Zij zitten nu ongelukkig thuis, terwijl er met maatwerk voor hen vaak een oplossing gevonden kan worden. Die ontwikkeling moeten we kinderen gunnen."

Ook wil hij samen met het ministerie van Volksgezondheid gaan bekijken of de kennis bij artsen kan worden vergroot zodat zij kunnen inschatten wat de onderwijsmogelijkheden zijn.

Bron: www.nu.nl

Meer Uitgelicht

- Autisme Café Groei!
- OPEN DAG zaterdag 10 maart 2018
- Joep leest voor
- Sluitingsdagen 2018
- Vacature Begeleider jeugd met affiniteit met ASS
- Nieuwe ruime locatie.
- Autistisch kind in de klas
- Landelijke opendag Stichting Horison
- Herken de symptomen van autisme
- Theatervoorstelling: Who's affraid of Charlie Stevens?