Gezinsbegeleiding voor het gezin met autisme


Het woord gezinsbegeleiding roept bij veel mensen weerstand op. Iemand die bij je thuis komt en je gaat vertellen wat jij allemaal verkeerd doet. Een soort inbreuk op je privacy. De vraag is dan ook: Is gezinsbegeleiding altijd nodig? Nee, gezinsbegeleiding is alleen nodig als ouders of het gezin daar behoefte aan heeft. En het hoeft ook niet altijd bij je thuis, het kan ook in ons centrum.

Het gezin weet wat nodig is

We weten wel steeds meer over autisme, maar echt algemeen bekend is het nog niet. Vaak hebben “buitenstaanders” zoals familie, vrienden, buren, bekenden, allemaal andere ideeën over hoe om te gaan met een kind met autisme. Ze weten het beter, denken dat het aan je opvoeding ligt en geven meestal ongevraagd (verkeerde!) raad en tips.

Gespecialiseerde hulp

Je weet als ouder het beste wat je gezin nodig heeft, maar soms kan de druk van buitenstaanders teveel worden en kan een frisse blik vanuit de professionel kant op de situatie verhelderend werken. Hulp vragen is iets wat ons niet goed ligt, we doen het liever zelf. Toch kan er een punt komen dat je iemand die verstand heeft van autisme eens om raad wil vragen.

Gezinsbegeleiding: Hoe werkt het?

Tijdens de gezinsbegeleiding gaan we uit van de wensen van het gezin. Je weet vaak het best wat er nodig is, wat je graag wil veranderen, waar je hulp bij nodig hebt. Van daaruit gaan we kijken hoe we jullie, als gezin, het beste hierbij kunnen helpen. Dat kan met hele praktische zaken zijn, maar ook de omgang van de brusjes met het begrip autisme, het centraal staan van autisme in het gezin, pubers in het gezin of schoolperikelen. Iedereen in het gezin heeft een mantelzorgfunctie en/of een vrijwillige zorgtaak. Het belangrijkste is om te kijken hoe jullie, als gezin, het beste kunt functioneren. Door te praten, te helpen en zonodig met oplossingen aan te dragen. De regie blijft bij jullie. Autisme mag je delen.
Top
Copyright Stichting Groei 2018 - Disclaimer - Privacy verklaring
 Copyright Stichting Groei 2018